Iz Srbije do mesta u WTT – intervju s Mirjanom Petrović

Stonoteniski sajt zajednica.org bavi se temama koje se prvenstveno tiču Super i Prve lige Srbije, kao i seniorskim turnirima i vestima o našoj reprezentaciji, ali se takođe i trudi da kroz jedinstvene razgovore sa istaknutim stonoteniskim stručnjacima i igračima prenese njihovo mišljenje o trenutku u kom se srpski stoni tenis nalazi, o problemima funkcionisanja, ali i savetima kako ga vratiti na mesto koje mu i pripada.

Nakon razgovora s Imreom Peteom i Zvonimirom Britkom, odlučili smo se za novog sagovornika, a to je Mirjana Petrović, generalni sekretar Stonoteniskog saveza Vojvodine.

Razlog što je upravo ona naša naredna sagovornica nije samo njena funkcija u ovom regionalnom savezu, već zato što je ona od nedavno WTT Event Supervisor. Njen put do ove prestižne, ali i vrlo odgovorne funkcije nije bio lak pošto je dugo godina bila najpre sudija sa domaćom licencom, pa sa međunarodnom. Sudila je čak i finale Lige šampiona, a ima i iskustva u organizaciji međunarodnih turnira za mlade u našoj zemlji. Mirjana je i profesor fizičkog vaspitanja, nekadašnja stonoteniserka novosadskog Radničkog, ima i zvanje sportskog učitelja, ali nije se profilisala kao trener – sportski stručnjak, već je svoj put stonoteniskog radnika gradila kao stručnjak u sportu.

Mirjana, pre svega čestitke na zvanju WTT Event Supervisor. Poznato je da nema previše osoba koje su na toj poziciji u svetskom stonom tenisu, posebno ne u Evropi. Možete li nam reći kako gledate na ovu vašu novu ulogu?

”Zahvaljujem se na čestitkama. Naravno da imponuje biti deo tima koji organizuje takmičenja na najvišem svetskom nivou. Na novu ulogu gledam kao na priliku za sticanje novih sposobnosti i nadogradnju znanja u sferi organizacije takmičenja kao i priliku za napredovanje u okviru WTT porodice.”

Nedavno ste bili WTT Event Supervisor na turniru WTT serije za mlade u Dohi. Možete li nam opisati kakvi su uslovi za igru, u prenosu izgleda fantastično, a kako izgleda uživo i da nam malo opišete, konkretno u ovom primeru, vašu novu ulogu?

”Uslovi u Dohi su bili zaista fantastični, obzirom da se turnir Youth serije održao neposredno po zavšetku WTT finala na kojem je učestvovalo 16 najboljih stonotenisera današnjice. Postavka sale je ostala ista kao što je bilo postavljeno za seniorski turnir. Mladi igrači koji su uzeli učešće na ovom turniru su zaista uživali i imali priliku da igraju u uslovima kao što to imaju stonoteniske zvezde iz svetskog vrha. Moja uloga Supevisora obuhvata sve aktivnosti vezane za turnir nakon objavljivanja propozicija turnira, praćenje procesa prijavljivanja učesnika, kontakt sa nacionalnim savezima, pravljenje rasporeda treninga i takmičenja, žrebovi, saradnja sa vrhovnim sudijom, organizacija proglašenja pobednika itd.”

Prošle godine promovisani ste u Blue Badge stonoteniskog sudiju što predstavlja najviše zvanje za sudije u svetu. Možete li našim čitaocima objasniti šta Blue Badge sudije izdvaja od ostalih i koliko se sudija iz bivših jugoslovenskih republika može pohvaliti tim zvanjem?

”Moram da Vas ispravim, Blue Badge predstavlja drugo po redu najviše zvanje za sudije na svetu obzirom da je pre dve godine uvedena i Gold Badge. Blue Badge sudije pored toga što mogu da sude najveća svetska takmičenja imaju i obaveze da dobijaju pozitivne ocene od evaluatora koji ocenjuju na takmičenjima kako bi zadržali zvanje što znači da je provera znanja stalno prisutna. Što se tiče broja sudija iz bivših jugoslovenskih republika ukupan broj Blue Badge sudija sa ovih prostora je osam. Moram da istaknem da mi je drago da je i međunarodni sudija Miljković Jovana iz Novog Sada veoma blizu sticanja ovog visokog zvanja i nadam se da će uskoro uspeti da sakupi potrebne evaluacije.”

Generalni ste sekretar Stonoteniskog saveza Vojvodine. Da li Vam je rad u toj instituciji pomogao da budete danas to što jeste i na koji način?

”Svakako da jeste. Poslovi koje obuhvata rad Stonoteniskog saveza su vrlo kompleksni počev od organizacije ligaških i pojedinačnih takmičenja, organizacije priprema za mlade u zemlji i inostranstvu, tehničkog funkcionisanja same kancelarije pa do onog najlepšeg dela koji sigurno predstavlja organizacija Novogodišnjeg turnira. Sve to zahteva veliko angažovanje kako moje tako naravno i Predsednika STSV Stanić Milana i rukovodioca takmičenja Bunčić Dragana bez čijih organizacionih sposobnosti ništa ne bi bilo tako dobro organizovano.”

Malo je igrača koji su se tokom svoje igračke karijere opredeli da svoj put grade kao sudija. Vi ste igrali i Prvu ligu svojevremeno za novosadski Radnički. Šta je uticalo na vaše usmerenje?

”Neposredno nakon početka studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja prestala sam sa aktivnim igranjem i želela da na neki način ostanem u sportu koji volim. Tako da sam vrlo rano zajedno sa svojim klupskim igračicama položila za zvanje sudije. Nakon polaganja za međunarodnog sudiju bila sam deo ITTF projekta za mlade sudije i selektovana sam u 12 sudija koje će suditi na Olimpijskim igrama mladih u Kini i tako je sve počelo. Neka od bitnijih takmičenja koja sam sudila su finale Lige šampiona u Rusiji, Mediteranske igre u Španiji, juniorsko i seniorsko prvenstvo Evrope, Univerzitetske igre u Kineskom Tajpehu i druga.”

Kako gledate na aktuelni trenutak u stonoteniskom sportu u Srbiji i kakva su vaša očekivanja nakon što je rukovodstvo STSS, na čelu s Aleksandrom Karakašević, razrešeno dužnosti?

”Svakako očekujem da će situacija u srpskom stonom tenisu biti bolja. Odnos STSS prema STSV je bio znatno poremećen obzirom da je načinom funkcionisanja prethodnog rukovodstva značajno umanjena uloga Pokrajinskog i drugih regionalnih saveza u okviru STSS.”

Čuli smo i na redovnoj Skupštini u Kruševcu da je neko od delegata pomenuo određeni problem na relaciji STSS i STSV u pogledu organizacije WTT turnira za mlade. Možete li nam nešto više reći o tome?

”Tako je, problem je postojao. Obzirom da STSS nije bio zainteresovan za organizaciju ovog turnira u poslednje 3 godine, STSV je uputio zahtev IO STSS da se STSV ovlasti za organizaciju WTT turnira za mlade. Pri čemu bi STSV preuzeo svu odgovornost za realizaciju turnira što podrazumeva i potpunu materijalno-finansijsku odgovornost. Bivši generalni sekretar i bivši Predsednik STSS nisu imali sluha za ovaj zahtev čime su jasno pokazali da nisu zainteresovani za mlade igrače iz Srbije koji bi učešćem na ovom takmičenju imali priliku za sticanje neophodnog iskustva u njihovom daljem stonoteniskom razvoju. Izgovor prethodnog rukovodstva da nam ne odobre zahtev za organizaciju ovog takmičenja bila je bojazan od eventualnih posledica i finansijskog minusa. Podesećam da je EP za mlade organizovano sa velikim minusom, za turnir Youth serije koji je održan u Dimitrovgradu i dalje nema nikakvog finansijskog izveštaja a organizator ovih takmičenja je bio upravo STSS.”

Mnogi pominju, posebno klubovi i sportski radnici van AP Vojvodine, da je Stonoteniski savez Vojvodine najorganizovaniji regionalni savez. Na šta ste posebno ponosni?

”Postoji nekoliko aktivnosti koje bih želela posebno da istaknem. Na prvom mestu sigurno je Novogodišnji turnir mladih koji je već dugo godina brend STSV a u poslednjih 6-7 godina uspeli smo da podignemo još viši nivo. Po ugledu na slične turnire po Evropi uveli smo treći dan i ekipno takmičenje a turnir smo iz male sale Spensa prebacili u veliku salu i povećali broj stolova na 26. Takođe, na predlog Stručne komisije STSV od sezone 2022/23 počeli smo sa organizacijom Vojvođanskog kupa za mini kadete i mini kadetkinje koji okuplja takmičare uzrasta do 10 godina. Još jedna od stavki na koju smo ponosni je saradnja sa STK Opatija 08, Stonoteniskim savezom Republike Srpske, kao i saradnja sa brojnim klubovima iz Rumunije koja se pre svega ogleda kroz organizaciju zajedničkih treninga za mlade igrače. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu kojima se ovom prilikom zahvaljujem na podršci.”

Gde mislite da STSV može da radi bolje, gde su problemi?

”Tokom prošle godine STSV je bio deo Erasmus projekta zajedno sa subotičkim Spartakom i sportskim prijateljima iz Hrvatske i Mađarske i mišljenja sam da bi u narednom periodu trebalo više da poradimo na polju međunarodnih projekata u cilju obezbeđivanja dodatnih finansijskih sredstava za funkcionisanje saveza.”

Jedan ste i od osnivača sudijske organizacije u Srbiji. Da li ste zadovoljni tretmanom sudija, odnosno kakav sudijski kadar imamo pošto neki smatraju da imamo mnogo starijih sudija koji ponekad iskazuju određene nedostatke u radu usled svojih godina?

”Usvajanjem novog Statuta STSS javila se potreba za osnivanjem Udruženja stonoteniskih sudija. Udrženje je osnovano i velika većina sudija sa teritorije Srbije se učlanila u udruženje. Tu mislim na sudije iz Beograda, Vojvodine i nekolicine sudija van ova dva regiona. Tretman sudija u okviru STSS nije na zadovoljavajućem nivou. Tu prevashodno mislim na iznose sudijskih taksi naročito na turnirima kao i na broj sudija koji se određuje za svaki turnir. Često smo svedoci tome da na pojedinim turnirima nema zamene za sudije u ringu. To dovodi do toga da pojedine sudije sude u kontinuitetu od osam sati i duže što svakako utiče i na kvalitet suđenja. Što se tiče sudijskog kadra, mladih sudija u USS ima, problem se javlja kada mlade sudije usled svojih privatnih obaveza (škola, posao, porodica) nisu u mogućnosti da se odazovu pozivima za suđenje na turnirima pa se iz tog razloga stvara slika da preovlađuju starije sudije.”

Koji su vaši saveti za mlade sudije?

”Savet za mlade sudije je da stalno treba da rade na svom usavršavanju. Postoje brojni projekti ETTU i ITTF koji podstiču upravo razvoj i uključivanje mladih sudija. Svake dve godine organizuje se ispit za sticanje zvanja međunarodnog sudije i mislim da naši mladi treba da iskoriste tu priliku a suđenjem na turnirima u inostranstvu sigurno će steći lepa iskustva i nova poznanstva.”

Da li smatrate da vaša nova uloga u okviru ITTF porodice može i na koji način pomoći Stonoteniskom savezu Srbije?

”Ukoliko moja pomoć bude potrebna uvek ću se rado odazvati i pomoći da STSS funkcioniše bolje nego što je to bilo u prethodnom periodu.”

Podelite vest...