Izabrana Stručno-organizaciona komisija: Osmanagić na čelu!

Izvršni odbor Stonoteniskog saveza Srbije izabrao je Stručno-organizacionu komisiju, shodno novom Pravilniku o stručnim telima, a koja je sastavljena od nosilaca nacionalnih priznanja i od stručnjaka sa bogatim trenerskim domaćim i međunarodnim iskustvom.

Imenovani su izabrani, na predlog Predsednika STSS Ilije Lupuleskua, a koji je prethodno obavio razgovore sa istim o prihvatanju ulaska u ovakvo stručno telo. Članovi Stručno-organizacione komisije su:

Dušan Osmanagić iz Beograda
Tanja Mančić Zdravković iz Leskovca
Lazar Kurteš iz Novog Sada
Goran Nikolov iz Madrida
Nenad Đukić iz Kikinde

Zadaci i ovlašćenja ove komisije su dosta široki, od davanja mišljenja na kandidate za izbor nacionalnih trenera, mišljenja o predlozima igrača za nacionalne selekcije, tumačenje planova i programa reprezentacije i priprema, praćenje izveštaja o radu trenera, do organizacije stručnih seminara i aktivnog učestvovanja u izradi Strategije rada STSS. Takođe, stručno-organizaciona komisija može predlagati mere o pokretanju disciplinskih postupaka protiv igrača ili trenera odnosno predlagati novčane nagrade i slično.

Po našim saznanjima, predsednik po godinama staža, kako životnog tako i sportskog, biće Osmanagić, ali će on tu ulogu prepustiti Kurtešu. U tekstu ispod, u par rečenica, malo i o biografijama pomenutih članova kako bismo se podsetili na njihove rezultate koji su nesumnjivo i te kako doprineli zlatnim vremenima stonoteniskog sporta na našim prostorima, a čije iskustvo danas želimo da iskoristimo za neke nove generacije.

Dušan Osmanagić, Beograd, rođen 1936. – legendarni selektor SR Jugoslavije od 1966. do 1988. godine kada je kao savezni kapiten bio trener čuvenim igračima poput Karakaševića, Šurbeka, Stipančića, Čordaša, Vecka, Kalinića, Primorca, Lupuleskua i drugih. Vodio je i reprezentaciju Španije i Grčke, bio je Generalni sekretar saveza SR Jugoslavija i kao selektor i kao sportski direktor. Učestvovao je na 45 evropskih i svetskih prvenstava i na dve Olimpijade i učestvovao u osvajanju 56 odličja.

Tatjana Mančić Zdravković, Leskovac, rođena 1976. – reprezentativka Jugoslavije u svim selekcijama, pionirska, juniorska i seniorska prvakinja Jugoslavije, sa Gordanom Perkučin, Martom Poljak i Jasnom Fazlić treća na Evropskom šampionatu u Štutgartu 1992. za kadetkinje. Bila je kratko trener u matičnom klubu Dubočica iz Leskovca, kao i trener u Italiji. Igrala je i u nemačkoj Bundesligi. Nosilac je nacionalnog priznanja, pet godina sportski direktor u Leskovačkom savezu sportova.

Lazar Kurteš iz Novog Sada, rođen 1955. – je bivši juniorski i seniorski reprezentativac Jugoslavije. Učestvovao na mnogim velikim takmičenjima, među kojima su EP 1974. i SP 1981. u Novom Sadu. Dva puta šampion Balkana. Dugogodišnji selektor svih nacionalnih selekcija Jugoslavije. Nosilac nacionalnog priznanja. Danas je trener paraolimpijske reprezentacije Srbije gde je učestvovao u osvajanju brojnih medalja.

Nenad Đukić iz Kikinde, rođen 1967. –  seniorski Balkanski šampion u dublu sa Panajotisom Gionisom 1996, pet puta ekipni vicešampion države, tri puta bronzani na Vilim Harangozo turniru, više puta učesnik seniorskog Topa 12. Bogato trenersko iskustvo, veći deo sportskog veka proveo je u Kikindi gde je i dan danas, učestvovao u stvaranju brojnih kikindskih reprezentativaca, a bio je i trener u Bačkoj Palanci i u Beočinu. Ujedno je i sportski funkcioner kao predsednik STK Galandska Kikinda i predsednik Skupštine STSV i predsedavajući skupštinom STSS.

Goran Nikolov iz Madrida, 1960, profesionalni trener od 1984, Vinkovca, Metalca iz Osijeka, beogradskih klubova Partizan i Crvena zvezda, čačanskog Borca i Bačke Palanke. Radio u Holandiji (2000/2003) i Španiji (2007/2022). U više navrata trener reprezentacija svih uzrasta SFRJ.
Podelite vest...