STSS: Utvrđen minus od skoro 100.000 evra

Stonoteniski savez Srbije mejlom je obavestio klubove o zatečenom finansijskom stanju od 30. januara 2024. godine kada je novi predsednik Ilija Lupulesku stupio na dužnost.

Pominje se finansijski minus od 10.526.126 dinara koji je konstatovan na osnovu poslovnih knjiga zatečenih u savezu gde su evidentirana razna potraživanja.

Jedna od njih jeste novčana pozajmica, do nedavno predsednika i generalnog sekretara STSS, koji su 28.12.2023. uplatili iznos od 2.900.000 dinara, a istog dana taj novac je i potrošen. Ugovori su pokriveni menicama i meničnim ovlašćenjima sa rokom dospeća od dva odnosno tri meseca. Simptomatično je to da je takva pozajmica urađena ubrzo nakon redovne skupštine u Kruševcu na kojoj je izglasano nepoverenje tadašnjem rukovodstvu, odnosno nakon što je više od trećine klubova podnelo zahtev za vanrednu skupštinu za smenu predsednika.

Dakle, taj novac jeste pozajmica, ali nije ostavljen na računu saveza u momentu kada je mesec dana kasnije novoizabrani zastupnik stupio na dužnost, već je novac vraćen po unapred registrovanim menicama čime je napravljen minus od 25.000 evra.

Dugovi od EP sada dolaze na naplatu!

U izveštaju na sajtu saveza konstatovana je naplata po sudskom izvršenju od 662.282 dinara. Po našim saznanjima u pitanju je dug za usluge obezbeđenja po fakturi iz jula 2022. godine, ali je nelogično da firma koja je u međuvremenu uspešno naplaćivala još nekoliko faktura, odjednom potražuje novac za fakturu od pre godinu i po dana, i to odmah posle promene zastupnika.

Prethodno rukovodstvo takođe je pomenulo podatak o neisplaćenim honorarima u iznosu od 2.210.000 dinara za lica koja su učestvovala u organizaciji Evropskog prvenstva za mlade. I ovde se postavlja pitanje zašto ovo potraživanje, ukoliko je neosporno, nije regulisano pre promene zastupnika?

Sporovi, sporovi i sporovi…

STSS je pomenuo još jedan sudski spor koji je u toku za neplaćene usluge od 216.000 dinara iz sezone 2022/23 za realizaciju uživo prenosa. Troškovi advokata tuženog, odnosno STSS, a koga je angažovalo prethodno rukovodstvo, iznose 130.500 dinara što je stiglo na naplatu, razume se, odmah po promeni zastupnika u savezu. Spor još nije rešen, a po našim saznanjima tužilac pominje narasle troškove do milion dinara. Postoji još jedan spor sa istom firmom za odštetu od neverovatnih pola miliona evra zbog raskida ugovora po kome je, prema navodima iz tužbe, tužilac izgubio poslovnu priliku za sticenjem poslovne dobiti.

Dužni i regionima…

Dalje, pominje se i dug regionalnim stonoteniskim savezima kojima nisu isplaćene naknade, a koje im pripadaju po taksama za prelaske sportista u ukupnom iznosu od 119.300 dinara, dok jednom beogradskom klubu nije isplaćen zakup u iznosu od 120.000 dinara za organizaciju turnira. Sva ova dugovanja odnose se na prošlu sezonu.

Ovome valja dodati i neplaćen prevoz od 60.000 dinara za transport opreme na ETTU Youth turnir u Dimitrovgradu, takođe iz prošle godine, iako je više puta, dok nije smenjeno rukovodstvo, od istog, tražen finansijski izveštaj upravo sa tog međunarodnog takmičenja u organizaciji STSS.

Nisu plaćeni ni troškovi prevoza delegata čiji je put organizovan za skupštinu u Kruševcu, na teret saveza!

Veliki izdatak je takođe i nastup na Svetskom prvenstvu u Koreji za koje je sadašnje rukovodstvo smatralo da se na isto otišlo bez adekvatnih sportskih priprema i mimo planiranih budžetskih sredstava. Mnoge razvijenije zemlje su otkazale učešće zbog velikih troškova, a u pitanju je oko 25.000 evra, što dolazi na naplatu tek sada. Dodatna sredstva za tu programsku aktivnosti nisu obezbeđena.

I Turci traže svoje!

Zanimljiva je i obaveza prema Stonoteniskom savezu Turske koji se obratio našem savezu za pripreme koje su sprovedene u prošlosti kada je turski savez snosio sve troškove za naše igrače, a sada traži da se na bazi reciprociteta plate troškovi za pripreme u Srbiji.

Postavlja se pitanje kako će se novo rukovodstvo STSS iz svega ovoga izvući jer pride nema ni opreme saveza kao što su tarafleks, stonoteniski stolovi i prateći rekviziti, tako da savez i da hoće da organizuje neko međunarodno takmičenje, gde bi pokušao da napravi određeni profit i tako dođe do sopstvenih prihoda, trenutno nije u mogućnosti, bar ne u bliskoj budućnosti.

Najviše zbog toga što je konstatovano da je i sponzor opreme unapred isporučio, u mandatu prethodnog rukovodstva, skoro čitav kontigent sponzorske opreme, a obaveze saveza o reklamiranju sponzora su i dalje na snazi.

Iz STSS su potvrdili, na drugoj sednici Izvršnog odbora, nedavno održanoj u Zemunu, da će angažovati revizore i sudske veštake kako bi proverili finansijsko-materijalno poslovanje prethodnog rukovodstva.

Dokument u kome je STSS taksativno naveo gore pomenuta potraživanja, otvorite klikom na ovaj link.

A ovo je prateći tekst u mejlu poslat svim klubovima. 

Podelite vest...