Lupulesku poziva: Ko je za promene, neka dođe u nedelju!

U našu redakciju stiglo je saopštenje od Ilije Lupuleskua, našeg dugogodišnjeg reprezentativca i osvajača olimpijske medalje. Bez izmena, prenosimo ga u celosti, uz pozivno pismo kojim se obratio redakciji.


Poštovani Milane, uredniče sajta zajednica.org,

Molim Vas, ako je moguće kao saopštenje, bez izmena, da prenesete moje saopštenje kompletnoj stonoteniskoj javnosti, a posebno članovima – klubovima Stonoteniskog saveza Srbije kojima se najviše ovoga puta i obraćam jer bojim se da moja saopštenja ne stižu do svakog trenera, roditelja, pošto verovatno neki zastupnici ne žele da ih dalje prosleđuju, ne ulazeći u razloge toga. Pošto je internet sajt stss.rs odavno privatna svojina, iako sam tražio lično od tehničkog sekretara Smiljke Radivojčević i od generalnog sekretara Marka Jevtovića da objave, što im je i dužnost po Statutu STSS, Poziv za Skupštinu zakazanu za 28. januar 2024, oni to nisu učinili. Ovaj sajt nosi naziv Zajednica, a smatram da svi mi igrači i treneri pripadamo stonoteniskoj zajednici i hvala na tome što možemo da se oglasimo. Moje saopštenje uz dodatke materijala koji će zainteresovati stonotenisku javnost dostavljam u prilogu. Srdačano! Ilija Lupulesku.


Saopštenje

Poštovani članovi Stonoteniskog saveza Srbije!

U skladu sa zahtevima i ovlašćenjima više od jedne trećine klubova članova Skupštine STSS zakazao sam sednicu skupštine Stonoteniskog saveza Srbije. Molim vas da neizostavno vaš delegat prisustvuje sednici.

Opšte je mišljenje da imamo rukovodstvo koje katastrofalno loše radi, koje je potpuno odvojeno od naše stonoteniske stvarnosti, koje ne zna kakvo je stanje u klubovima, kakvi su nam igrači i kako se snalaze naši treneri i klupski sportski radnici da u ovoj situaciji obezbede makar minimum rada i stvore nove mlade stonotenisere. Sve se svelo na partikularne, pre svega lične interese nekoliko funkcionera koji već skoro 7 godina vode STSS.

Kao vaš predstavnik prinuđen sam da na ovaj način zakažem sednicu, jer sa druge strane stoje ljudi koji su izgubili pojam о moralu, čistom obrazu i ličnom dostojanstvu. Nažalost, imamo posla sa profiterima i lažnim, skupim patriotama.

Kao što znate, gospodin predsedavajući na sednici Skupštine održane 21.12.2023. nije dozvolio da se glasa o poverenju rukovodstvu STSS iako nije usvojen nijedan izveštaj o radu STSS i predsednika STSS, ni plan rada za 2024, niti je dato obrazloženje za gubitak od preko 8 miliona dinara na prvenstvu Evrope, koji je možda i veći jer je predsedavajući u obrazloženju rekao da postoji dug od još 2 miliona na ime neisplaćenih honorara. U svakom drugom savezu, svaki drugi predsedavajući skupštinom, bi stavio na glasanje nepoverenje Predsedniku saveza. Smatra se da ovakav primer nije viđen u srpskom sportu!

Rezultati svih reprezentacija STSS su jako loši. U mlađim kategorijama naši igrači retko kad ulaze u 64 ili 32, a o medaljama više nema ni govora. Pripreme se ne održavaju redovno. Najbolji igrači ne učestvuju na državnim prvenstvima i TOP 12 turnirima. To naše selektore ne zanima, verovatno im je važnije da budu delegati na Skupštini i brane sistem koji nas je na niske grane doveo. Jedinstveni smo među svim sportovima u Srbiji i Evropi po tome što su nam u poslednjih 6 godina za reprezentaciju igrali predsednik, generalni sekretar i selektor.

Preti opasnost da stoni tenis, zbog loših rezultata, padne u treću kategoriju sportova, što bi onda značilo da finansiranje naših klubova na lokalnom nivou bude još manje nego što je trenutno.

Postoji mnogo više činjenica o razlozima za razrešenje predsednika STSS. Nabrojaću samo nekoliko najvažnijih.

Nadzorni odbor koji je po Statutu ovlašćen da vrši kontrolu finansijskog poslovanja i zakonitosti rada se uopšte ne sastaje i ne dostavlja izveštaje.

Izvršni odbor se sastaje neredovno i služi samo kao glasačka mašina, a u poslednje vreme čak ni to, jer se odluke donose bez ikakvog poštovanja procedure. Primera ima puno, a poslednji je prijavljivanje muške i ženske reprezentacije Srbije za Ekipno prvenstvo sveta u Koreji, bez ikakve odluke IO STSS i bez ikakvih priprema. Pri tom, naše reprezentacije se za to prvenstvo nisu kvalifikovale, već su dobile poziv usled velikog broja otkaza drugih država zbog velikih troškova. Kako su ovo ujedno i kvalifikacije za Olimpijske igre ovom takmičenju je moralo da se pristupi sa urgentnim planom priprema, takmičenje je preskupo (30.000 evra) kako bi se išlo samo radi učešća. Nažalost, kao i na svim prethodnim takmičenjima selektori nemaju definisane ciljeve koji bi se analizirali nakon turnira, kao u svakom normalnom sportu.

Vrhunac bezobzirnog odnosa jeste imenovanje novog selektora ženske seniorske reprezentacije, bez ikakvog  programa i bez postavljenih ciljeva, sa ugovorom koji mu daje pravo da naplati nezarađene honorare u naredne dve godine, ako mu slučajno ugovor bude raskinut (pogledati odredbe ugovora koje dostavljam na uvid). Dakle, dva dana pred izbornu vanrednu Skupštinu, na elektronskoj sednici IO, bezmoralno i bezčasno potpisuje se ugovor vredan 20.000 evra, a ko zna koliko još takvih ugovora postoji gde su angažovani članovi najuži članovi D.O.O. organizacije koje se danas zove STSS?!

Oprema koju STSS dobija od sponzora se deli po ličnom nahođenju funkcionera STSS, bez evidencije i kriterijuma, i što je najtragičnije, deli se u zamenu za glas na Skupštini ili za ovlašćenje, što potpuno narušava zakonitost rada organa STSS i unosi razdor u našu organizaciju…

Međunarodna takmičenja, koja bi trebalo da budu značajan izvor prihoda STSS, a koji može biti usmeren za razvoj sporta, organizuju se bez ikakvih poslovnih planova, bez odluka IO STSS i bez izveštaja o rezultatima organizacije. Osim već svima poznatog slučaja milion evra sa Evropskog prvenstva za mlade 2022. godine, postoji još nekoliko međunarodnih takmičenja za koje se vezuje promet od nekoliko stotina hiljada evra: Serbia Open, ITTF Junior Circuit, Belgrade (SRB): 19-23 Sep 2018, Seamaster 2019 ITTF Challenge Serbia Open, Belgrade (SRB): 1-5 May 2019, ITTF World Junior Circuit Serbia Junior & Cadet Open, Zemun (SRB): 16-20 Sep 2020, WTT Youth Contender Belgrade, Belgrade (SRB): 27 Sep-3 Oct 2021

Takođe, nema ni jednog traga na zapisnicima sa IO STSS o nedavnom turniru EYS Serbia Open Dimitrovgrad Septembar 20-24. Da li je i taj turnir završen sa gubitkom?

Sa ovakvim nabrajanjem bih mogao još nekoliko strana da sastavim, ali mislim da je ovo dovoljno da sve nas navede da razmislimo dobro o budućnosti stonog tenisa u Srbiji.

Ukoliko mislite da je sve dobro i da naš Savez ovako treba da radi, onda dajte podršku tekućem rukovodstvu STSS.

Ukoliko smatrate da možemo i moramo bolje, onda se vidimo na Skupštini. Od svih nas zavisi!

P.S. U prilog dostavljan na uvid Poziv za hitno zasedanje (naravno) elektronske sednice IO STSS na kome se usvaja novi ugovor o angažovanju; tu je i predlog ugovora kao i propratno pismo zakazivača.

Drugarski pozdrav,
Ilija Lupulesku


Propratno pismo za e-sednicu
E-sednica IO STSS
Predlog ugovora – Daniel Toađer

Podelite vest...