Nikad brojniji tim za EP: Seniori sparinguju mladima!

Kadetska i juniorska reprezentacija Srbije brojaće čak 18 članova na predstojećem Evropskom prvenstvu koje će se održati u Malmeu u periodu od 12. do 21. jula.

Izvršni odbor STSS opredelio se da pruži šansu maksimalnom broju igrača i to po 5 juniora i 5 juniorki, odnosno, po 4 kadeta i 4 kadetkinje. U prošlosti je tim obično činio najviše 14 igrača i igračica, a neke reprezentacije šalju samo 10, koliko je minimalan broj.

Sastav Srbije na nedavno održanom Balkanskom prvenstvu

Kako je naša redakcija doznala, Izvršni odbor STSS i izabrani vršioci dužnosti trenera reprezentacije opredelili su se na ovaj potez pošto nema jasnih kriterijuma za izbor igrača u reprezentaciji, bar ne po dosadašnjim pravilima, a i u želji da mladi znaju da se na njih računa u budućnosti, uprkos lošoj finansijskog situaciji. Valja dodati da je novo rukovodstvo još ranije ukinulo B program po kome su do sada roditelji snosili sve troškove učešća.

Iz bliskih izvora smo saznali i to da se našao jedan sponzor koji će pomoći, bar delom, da se pokriju veliki troškovi koji premašuju 3 miliona dinara. Slično je bilo i za Balkansko prvenstvo gde je Srbiju činilo 16 igrača. Ako računamo ta dva takmičenja, čak više od 20 različitih igrača dobilo je šansu, a mnogi su i debitanti. Treneri u Malmeu biće vršioci dužnosti trenera nacionalnih selekcija Miloš Đukić, Nada Banjac i Dušan Đukić.

Evo i spiska igrača:

Juniori

Uroš Ninković (STAK)
Andraš Oros (Temerin Ferocoop)
Dušan Pavlović (STAK)
Matija Šepa (STAK)
Dimitrije Pavlović (STAK)

Juniorke

Sara Radak (Novi Sad)
Teodora Gojkov (Vršac)
Jana Havela (Banat)
Dušica Todorović (Crvena zvezda)
Jelena Stefanović (Pančevo)

Kadeti

Nikola Miladinović (Crvena zvezda)
David Čapanda (Selenča)
Ignjat Jakovljev (Novi Sad)
Luka Dragin (Spartak Inspira)

Kadetkinje

Maja Vanjo (Slavija 96)
Teodora Sudžum (Crvena zvezda)
Emili Miul (Rapid)
Slađana Knežević (Novi Sad)

Seniori i stipendisti sparinguju u Subotici

Po novom Pravilu o nacionalnim selekcijama, stipendisti su u obavezi da prihvate poziv na pripreme, a među sparing partnerima nisu samo stipendisti, već i drugi seniori koji nemaju nacionalnu stipendiju, ali će se staviti na raspolaganje kadetima i juniorima. Pripreme će se održati u Subotici u dve faze, 20-28. jun i 3-10. jul. Ovakav vid priprema je odavno praksa u Rumuniji gde najbolji seniori i nabolje seniorke, pred velika takmičenja, sparinguju mlađim kolegama.

Dvorana u Subotici

Spisak pozvanih sparing partnera: Dimitrije Levajac, Aleksa Gacev, Nemanja Đilas, Pero Tepić, Bence Bognar, Tijana Jokić, Reka Bezeg, Radmila Tominjak, Sabina Šurjan, Izabela Lupulesku

Stručni izveštaji i praćenje stručnog rada

Ono što je još jedna novina jeste da će svi treneri imati jedinstvene obrasce za planove i programe, uz izveštaje koje će pratiti stručno-organizaciona komisija sastavljena od nosioca nacionalnih priznanja i trenera sa velikim iskustvom, kao i Izvršni odbor STSS. Uskoro se očekuje objavljivanje javnog konkursa za trenere nacionalnih selekcija koji će na dužnost stupiti u avgustu ili najkasnije u septembru mesecu.

Podelite vest...