Usvojene Propozicije! Pročitajte sve bitne promene

Izvršni odbor Stonoteniskog saveza Srbije na sednici održanoj 17. aprila usvojio je izmenjene Propozicije ligaških takmičenja koje u novoj sezoni stupaju na snagu. Prethodno su klubovi imali mogućnost da kroz javnu raspravu predlože izmene ranije objavljenog nacrta, što su mnogi i učinili, a STSS je delimično usvojio predloge.

Smanjuje se broj ekipa u Super i Prvim ligama sa 12 na 10, što znači da će u sezoni 2024/25 iz Super liga ispasti po četiri ekipe, da bi, počev od sezone 2025/26, broj ekipa bio 10.

Iz Prvih liga će u naredne dve sezone ispasti po šest ekipa, kako bi se obezbedilo da počev od sezone 2026/27 broj ekipa i u Prvim ligama bude 10.

Ukinut je turnirski sistem i vraćen domaćin-gost, a za vikend će se igrati dva kola što znači da će tokom sezone ekipe imati 11 takmičarskih vikenda. Drugačiji je i način bodovanja. Ekipa koja pobedi sa 4:0, 4:1 ili 4:2 dobija tri boda, dok poraženi ne dobija bodove. Pobednik utakmice sa 4:3 dobija dva boda a poraženi u toj utakmici jedan bod.

Dubl više nije sedma već četvrta partija, a jedna od istorijskih novina je ta što će pobednici svih Drugih liga, bez kvalifikacionog turnira, direktno ulaziti u Prvu ligu. U pitanju su Druge lige Sever, Centar, Jug i SSKCR.

Usvojene sugestije klubova

To znači da je ukinuta procedura o alternativnom terminu, ali se dozvoljava da klubovi sporazumno utvrde izmenu termina (Član 8.5), dok je pravo igranja u dve ekipe istog kluba ograničeno na juniore i mlađe kadete. Uklonjena je odredba o kazni za zakašnjenje na utakmicu i umanjena taksa za promenu termina.

Teritorijalni savezi će takođe biti u obavezi da usklade svoje Propozicije sa novim Propozicijama STSS.

Ovde pročitajte nove Propozicije ligaških takmičenja STSS.

Podelite vest...