IO STSS dao na javnu raspravu izmenjene Propozicije liga

Na sajtu Stonoteniskog saveza Srbije osvanuo je predlog izmenjenih Propozicija ligaških takmičenja od strane Izvršnog odbora STSS koji je stavljen na javnu raspravu. Klubovi imaju rok od 5 dana da se izjasne po svim navedenim tačkama, a mi smo izdvojili neke od njih.

Lige se smanjuju sa 12 na 10 učesnika

Glavna promena jeste ideja novog rukovodstva STSS da smanji sve lige sa 12 na 10 klubova. U Super ligi to bi se moglo desiti već od sezone 2025/26, pošto bi u sezoni 2024/25 ispadalo četiri najslabije plasirane ekipe. U Prvoj ligi je situacija komplikovanija, jer bi iz Prvih liga ispadalo po 4 ekipe u svakoj sezoni ili čak 6 u prve dve sledeće, u zavisnosti od početka primene drugih odredbi Propozicija (o popunjavaju Prvih liga). Ostaje da se vidi reakcija klubova na ovu predloženu promenu pošto je poznato da rang takmičenja donosi više novca od lokalne samouprave, a ovako bi manje klubova imalo taj status. S druge strane, postavlja se pitanje da li imamo dovoljan kvalitet za toliko klubova, posebno se to odnosi u ženskoj konkurenciji? Takođe, manje ekipa u ligama znači manje troškova i više slobodnih dana za druga takmičenja i treninge.

Prvoplasirani u Drugim ligama direktno ulazi u Prvu?

Ono što je takođe jedna od glavnih predloženih promena jeste da prvoplasirana ekipa iz četiri regiona, u okviru Druge lige, ide direktno u Prvu, što do sada nije bio slučaj. Ovo će posebno obradovati klubove iz Stonoteniskog saveza klubova centralnog regiona, koji su morali da igraju dva baraža da bi uopšte bili u prilici da budu promovisani u viši rang. Deluje da ova predložena promena novog rukovodstva jeste želja da se ravnomerno razvija stoni tenis na teritoriji cele zemlje što i stoji kao obaveza u zakonu o sportu.

Revolucija u načinu bodovanja

Potpuna novina u predlogu izmenjenih Propozicija jeste način bodovanja gde je očigledno ideja predlagača da klubovi igraju u svakoj utakmici sa najjačim sastavima. Za pobede od 4:0 ili 4:1 dobija se 3 boda, što je maksimum, dok protivnik ostaje bez bodova. Za trijumfe od 4:2 ili 4:3 dobija se dva boda, a poraženi jedan. Ovo nam govori da nema više kalkulisanja gde se izlazi sa rezervnim postavama ili decom, ili se naprosto bez velike borbe i truda odigravaju utakmice jer se određeni klub već ostvario zacrtani takmičarski cilj. Sada će takve kalkulacije biti znatno teže, ako ovo pravilo prođe javnu raspravu.

Ostaje 2 stranca i 50%+ za plej-of

Svaki igrač, pa i stranac, mora da odigra bar 51% da bi igrao u plej-ofu. Ko želi sa najjačim timom u plej-of za titulu moraće na više od pola utakmica da dovede sve igrače, uključujući i strance. Ako se ovo pravilo doda na prethodno o načinu bodovanja, jasna je namera novog rukovodstva saveza da podigne kvalitet utakmica kroz veću verovatnoću da će svaka ekipa nastupati u najjačem sastavu. Ovo pravilo se ujedno odnosi i na domaće igrače jer smo bili svedoci primera da se domaći igrač koji igra pretežno u inostranstvu, pojavi na kraju prvenstva i zaigra za domaći klub uz samo jednu odigranu utakmicu tokom celog prvenstva.

Dvokola, ligaški deo sezone u 11 vikenda

Deluje da bi sve prethodno navedene izmene Propozicija bile “preoštre” da nije uvedena ova izmena u kalendaru takmičenja. Umesto 22 vikenda, predlog je da se ligaški deo od 22 kola odigra u 11 vikenda. To znači da ko ima strance u ekipi, moći će da veže najmanje dve utakmice, a možda i četiri ukoliko vezana kola budu bila i u vezanim vikendima. Ujedno, ekipa koja želi da se bori za titulu će stranca morati dovesti najmanje šest vikenda kako bi stekao uslov za plej-of.

Ovo su najvažnije promene u predlogu izmena Propozicija. Ostalo je na snazi da svaka ekipa može da angažuje dva stranca, kao i pravilo da se igra do 4 dobijene partije, uz promenu da se dubl igra u sredini, odnosno nakon trećeg odigranog singla.

U tekstu ispod jeste anketa. Svi posetioci sajta mogu da učestvuju. Nadamo se da će izmenjene Propozicije potrajati više od jedne sezone pošto smo bili svedoci da su se menjali skoro svake, a ono što jeste pohvalno je to da su izmene bar predložene na vreme, znatno pre početka sezone i da su date na javnu raspravu.

Ovde je predlog Propozicija

Anketa

Obavezno je dati odgovor na svako pitanje.

Anketa je završena!

Da li ste za vraćanje sistema gost - domaćin?

Da
78.55% Broj glasova: 465
Ne
21.45% Broj glasova: 127

Koliko stranih igrača, po vašem mišljenju, treba dozvoliti da nastupaju u ekipi?

Jedan
62.74% Broj glasova: 389
Dva
20.16% Broj glasova: 125
Nijedan
9.19% Broj glasova: 57
Tri
7.90% Broj glasova: 49

Da li ste za predloženi novi sistem bodovanja partija gde se različito vrednuju pobede od 4:0 ili 4:1 u odnosu na 4:2 ili 4:3?

Da
59.21% Broj glasova: 344
Ne
40.79% Broj glasova: 237

Da li ste za predloženu izmenu po kojoj pobednici iz sve četiri Druge lige ulaze u viši rang?

Da
83.30% Broj glasova: 484
Ne
16.70% Broj glasova: 97
Podelite vest...