Manji nameti klubovima, veći prihod regionima, a zarađuju i matični klubovi!

Izvršni odbor Stonoteniskog saveza Srbije, na svojoj IV sednici održanoj u Zrenjaninu, usvojio je novo Pravilo o članarinama i naknadama koje predstavlja potpuno novi koncept naplate i raspodele prihoda.

Klubovi će za razliku od prošle sezone, u ukupnom zbiru, definitivno plaćati manje.

Na njihov teret više nije obaveza plaćanja takse za registraciju sportiste, već to moraju izvršiti fizička lica (igrači) sa svojih tekućih računa ili roditelji, ako su maloletne osobe, kako bi sportisti dobili licencu za sezonu. Ta licenca biće evidentirana na novom sajtu saveza koji će ponuditi jedinstvenu bazu podataka i najnoviju informatičku platformu gde će, osim igrača i klubova, biti evidentirani treneri, sudije i veterani uz povezanost sa svim rezultatima po turnirima i ligama za svaku sezonu.

Razdvojene članarine i kotizacije

Do prošle sezone su članarine i kotizacije bile spojene u jednom iznosu pod nazivom članarina, a sve zbog smanjivanja obaveze prema PDV-u. Novo rukvodstvo STSS smatra da, pošto svaki klub ima istovetno pravo na po jednog delegata na skupštini (pravo da učestvuje u radu i da bude biran), samim tim i svaki klub mora da plaća isti iznos godišnje članarine koja iznosi 15.000 dinara kako ne bi bilo diskriminacije što je u suprotnosti sa Zakonom o sportu. Što se kotizacije tiče, superligaši će plaćati 30.000, a prvoligaši 10.000 dinara gde je uračunat i PDV.

Kada se članarina i kotizacija saberu, konačan iznos je manji nego prošle sezone. Ako tome dodamo da nema više zbirne naplate po svakom registrovanom igraču, kao i da nema dodatne kotizacije za turnirski sistem što je ukinuto novim propozicijama, samim tim ni troškovi noćenja i ishrane, jasno je da klubovi imaju znatno manje troškove nego lane. Za niže lige, od sada, visinu kotizacije određuju regioni koji istu i prihoduju.

Licence za sportiste U-15, U-19 i za seniore

Da bi takmičar imao pravo nastupa na bilo kom turniru ili ligaškog takmičenju pod okriljem STSS i regionalnih saveza, moraće u prelaznom roku da uplati taksu. Za igrače do 15 godina ona iznosi 1.200 dinara, za igrače do 19 godina je 1.800, a za seniore 2.000 dinara.

Od tog iznosa, 30% prihoda ide regionalnim savezima. Prostom matematikom, regionalni savezi će prihodovati znatno više nego prošle sezone što je dodatni prihod, posebno za saveze koji nemaju finansiranje sa bilo kog nivoa vlasti.

Uvedena i licenca za veterane i za sudije

Novina je kategorija veterana gde godišnja taksa iznosi 2.500 dinara od čega 30% ide Veteranskom savezu Srbije. Sudije će morati da plaćaju taksu koja je u visini jedne takse za najviši rang i ona iznosi 3.000 dinara koliko je Udruženje sudija tražilo povećanje. Tom udruženju pripašće 50% od naplaćenih članarina. Samo sudije, koje će platiti taksu i tako biti evidentirane u bazi podataka na novom sajtu saveza, imaće pravo da budu delegirani od strane Udruženja na turnirima ili ligaškim utakmicama, a ista stvar je i sa veteranima gde njihov nastup na državnom prvenstvu ili nekom drugom turniru potvrđuje veteranski savez.

Saznajemo da će predstavnici veterana i STSS ponuditi ovoj starosnoj kategoriji jedinstveni kalendar takmičenja sa nekoliko turnira koji će biti bodovnog karaktera, a kvalifikaciono za državno prvenstvo. Ideja jeste da Srbija ima reprezentaciju veterana već na Evropskom u Novom Sadu.

Matični klubovi od sada imaju prihode

Najveća novina jeste obeštećenje koje će konačno naplatiti klubovi koji prave igrače. Za svaki prelazak sportiste iz jednog u drugi klub, čak 50% od naplaćene takse ide na račun matičnog kluba gde je sportista imao prvu registraciju. Iznosi ovih taksi su ostali isti kao i prošle sezone.

Osim toga, matični klub prihoduje i od saglasnosti STSS za sportistu koji igra na dvojnoj registraciji u inostranstvu, takođe, sa 50% što je sasvim solidna suma novca, posebno ako je matični klub “proizveo” više igrača koji danas igraju Super ili Prvu ligu, što imamo u praksi. Može se desiti da klub dobije više novca, nego što će ga koštati takse za sezonu. Drugim rečima, svake sezone će više klubova imati ovakav siguran prihod budući da će prelazaka i zahteva za saglanost uvek biti.

Saglanost STSS za igranje na dvojnoj

Sportista koji je registrovan za klub u Srbiji, a želi da igra za klub u inostranstvu, plaća taksu koja iznosi od 20.000 do 10.000 dinara u zavisnosti da li je klub u Super, Prvoj ili nižoj ligi. Ovi iznosi se odnose za prvi klub u inostranstvu, a za svaki sledeći se naplaćuje 50% od prvobitne takse ukoliko igrač igra za više različitih liga u inostranstvu.

Već smo pomenuli da matični klub, gde je ponikao igrač, dobija 50%. Ovo pravilo će se odnositi i na naše internacionalce u inostranstvu koji imaju stalno prebivalište u inostranstvu, ali su ujedno i registrovani za klub u Srbiji bez obzira da li će odigrati jedan ili nijedan ligaški meč odnosno turnir. Ukoliko igrač ne plati taksu za saglasnost, gubi status člana STSS i sve privilegije nastupa na domaćin takmičenjima, samim tim i uslov za regionalnu ili nacionalnu stipendiju odnosno za izbor u nacionalne selekcije.

Počasni članovi

Uvedena je nova kategorija koja nije takmičarskog tipa, ali se odnosi na sportske funkcionere, rekreativce i ljubitelje stonog tenisa koji žele da pomognu i podrže novi vid razvoja stonoteniskog sporta u Srbiji. Kako smo saznali, postojaće javna lista članova koji mogu da uplate godišnju članarinu od 2.000 dinara. Svaka uplata ide na namenski račun saveza gde će se novac isključivo koristiti u fond za mlade. Ideja jeste da svako ulaganje u mlade, a koje proističe iz tog fonda, bude javno evidentirano.

Samo taksa za licencu za sezonu veća

Ostale takse su iste kao i prošle sezone, a odnosi se na takse za angažovanje stranaca u našem prvenstvu ili taksa za trenere. Praktično nijedna taksa nije podignuta, neke su čak i smanjene, osim za fizička lica što je određeno kao licenca za sezonu sportiste.

Kaznene takse

Sportista koji želi licencu za sezonu moćiće da izvrši uplatu u prelaznog roku. Očekuje se, prema našim saznanjima, da registracija klubova bude u prvoj polovini, a registracija igrača u drugoj polovini jula. Ako sportista ne izvrši uplatu u tom roku, biće ponuđen novi rok u avgustu mesecu ali će taksa iznositi duplo skuplje. Ako ni posle tog roka se ne izvrši uplata, sportista nema pravo nastupa na bilo kojim takmičenjima pod okriljem STSS i regionalnih saveza u nastupajućoj sezoni.

Za sportiste koji se prvi put registruju, a tu se prvenstveno misli na mlađe kategorije, moćiće i u toku sezone da se registruju ali je taksa 3.000 dinara. Dupla taksa važi i za klubove koji promaše rok za drugi termin registracije, ali posle tog termina nema više pravo registracije i gubi status člana STSS.

Informatička novina

STSS će od nove sezone imati novi i moderniji sajt. Sa tim sajtom biće povezana posebna aplikacija koja predstavlja jedinstvenu bazu podataka koja će se prvi put evidentirati u stonom tenisu u Srbiji. Svaki klub dobiće jedinstven ID broj, kao i svaki sportista, trener, sudija, veteran. Taj ID broj će biti trajan bez obzira da li će u budućnosti pravno ili fizičko lice biti aktivno. Postojaće admin paneli i ovlašćenja pristupa aplikaciji. Određene podatke za klubove će upisivati sami klubovi, udruženja sudija za sudije, veteranski savez za veterane.

Komesar STSS će odobravati upise, dok će rukovodioci takmičenja otvarati lige i turnire. Svi podaci biće uvezani kao što su rezultati za svaki turnir ili Super i Prvu ligu za svaku sezonu ponaosob. Svaki posetilac aplikacije moćiće da filtrira pretragu po klubovima, po uzrasnim kategorijama, po ligama ili turnirima. Ovakva baza podataka trebalo bi da još više olakša i digitalizuje informacije o stonoteniskom sportu u Srbiji što će biti korisno kako samim učesnicima, tako i roditeljima, novinarima, javnosti.

Da zaključimo. Nesumnjivo da je teret finansijskih obaveza prebačen na sportiste ili roditelje, s tim što, budimo realni, te obaveze koje se plaćaju jednom godišnje iznose manje nego jedna mesečna članarina za treniranje u klubu. Ali ako gledamo iz perspektivne ukupne sume koja će se naplatiti, jasno je da se tada akumulira više novca kako za nacionalni, tako i sve regionalne saveze i za matične klubove, a da li će to biti dovoljno za uređeniju stonotenisku organizaciju i za bolje rezultate, ostaje da saznamo u bliskoj budućnosti.

Pravilo o članarinama i naknadama možete pročitati ovde

Podelite vest...